przejdź do treści | przejdź do menu


Edukacja

dietetyka - 20-02-2007

arytmetyka dietetyczna

Pani  postepowanie konstruował bym następująco: Należy przyjąć następujący  klucz do wyliczeń: Na 1 g glukozy wydziela się około 0,1 j insuliny  endogennej (tej  wydzielanej naturalnie przez trzustkę). Spożycie 1 WW oznacza 10 g glukozy,  na co  w odpowiedzi następuje  wydzielenie  1 j.insuliny. Aby obniżyć stężenie cukru o około 30 - 50 mg% potrzeba około 1 j insuliny. 40-50 kcal energii  z glukozy ( 1 WW) podnosi stężenie cukru o około 5o mg%.Spożywając posiłki mieszane spożywamy  także białka  i tluszcze. Wyliczając ilosći  insuliny należy  dodać na każde 100g  białka  i  na każde 100g  tłuszczu około 0,5 j  insuliny. Insulina egzoegenna to taka, którą podaje sobie Pani  we wstrzykiwaczu. W ciągu  godziny naturalnie, przy aktywnej trzustce  wydziela się fizjologicznie 1 jednostka  insuliny  endogennej na godzinę. Czyli około 24j/dobę.  Ale wątroba  zwrotnie  zabiera (resorbuje) 40-50% tej puli, dlatego do wyliczanej dawki  należy  dodać 40 - 50%. Arytmetykę te należy  traktować oczywiści  bardzo  orientacyjnie, a wyliczenia indywidualizować. 

powrót do spisu newsów


Logowanie

nie jesteś zalogowany(a), zaloguj się na konto: gabinetu